Akadálymentes verzió

Eseménynaptár

HKSzeCsPSzoV
   1  2  3  4  5  6
 7  8  9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
További események

NYERTES PÁLYÁZATOK:


 

         

  


Hír keresése: 

2015.11.30 12:59

Rendőrségi felhívás

A Dabasi Rendőrkapitányság az elmúlt évek tapasztalataira, valamint a szomszédos rendőrkapitányságok illetékességi területein történt bűncselekményre hivatkozva felhívja a lakosság figyelmét a következőkre:

Közelegnek az év végi ünnepek, amelyeknek nemkívánatos velejárói a bevásárlásokhoz kapcsolódó lopások, gépkocsi-feltörések. Az ajándékok vásárlása során előfordulhat, hogy az előző üzletben beszerzett értékeket a gépkocsi utasterében látható módon, vagy a csomagtartóban hagyják a következő vásárlás idejére. Az erre szakosodott bűnözők ilyenkor az áruházak parkolójába érkező gépkocsit kifigyelik, megvárják amíg eltávoznak az utasai, aztán akár erőszakos, vagy más módszerrel a gépkocsit kinyitják, és az ajándékokat eltulajdonítják. Az ilyen eseteket megelőzésére semmi esetben se hagyjunk az utastérben táskát, ruházatot, csomagot – ha pedig ez elkerülhetetlen, akkor gondoskodjunk a gépkocsi őrzéséről! A gépkocsiból történő lopásokhoz kapcsolódik, hogy az Ünnepek forgatagában az ember annyira elgondolkodik, hogy a bevásárlókocsiból való bepakolás közben a csomagtartót nyitva hagyva előre lép az utastérhez – például a gyermekülésben ülő gyermekét ellátni – és mindeközben a szemfüles tolvajok a nyitva hagyott csomagtartóból ellopja az általunk megvásárolt termékeket, vagy a bevásárlókosárban maradt tárgyakat eltulajdonítja.

Tipikus eset még sajnos, hogy a gépjármű anyós ülésére bedobjuk táskánkat azért, hogy ne kelljen rá figyelni a csomagtartóba való bepakolás közben – ez egy jó gondolat! -, el kezdünk pakolni a csomagtartóba, de eközben nem figyeljük a lezáratlan utasteret, ahonnan egy szempillantás alatt, minden hang nélkül kiveszik a táskánkat, értéktárgyainkat. Szenteljünk tehát 10-15 másodpercet és figyelmet arra, hogy mielőtt ellépünk a csomagtartótól, azt lezárjuk, illetve táskánkat látóterünkbe hagyjuk, higgyék el, megéri!

A fűtési szezon beköszöntével megjelennek az alkalmi faárusok, aki a hivatalos árnál jóval olcsóbban kínálják a tűzifát. Vásárok, piacok környékén leszólítják az idős embereket, vagy házról házra járva keresik a vásárlókat. Az ilyen alkalmi faárusok kivétel nélkül csalásra szakosodnak, céljuk az idős emberek megtévesztése és becsapása oly módon, hogy előre elkérik a vételárat, majd csak a kialkudott mennyiség töredékét szállítják le. Így a végén az olcsóbb fa a hivatalos ár sokszorosába kerül. Csak hivatalos helyről vásároljunk tüzelőt!

Ugyancsak az ünnepi ajándékozásra hivatkozva termékbemutatók szervezésével célozhatják meg az idős embereket, ahol nyájas, megnyerő módszerrel, felhasználva a pszichológiai tényezőket sok esetben értéktelen, silány minőségű árukat adnak el horribilis áron. Kerüljük el a termékbemutatókat, idős hozzátartozóinkat, ismerőseinket figyelmeztessük erre a veszélyre!

A korai sötétedés miatt az utcán járó bűnöző a sötét, kivilágítatlan házak, ablakok alapján kikövetkeztetheti, hogy a tulajdonos nincs otthon. Célszerű egy-egy világítótestet bekapcsolva hagyni a szobában, de nagyon jó szolgálatot tesz ilyenkor egy mechanikus időzítő-szerkezettel ellátott dugaszaljzatba helyezett kis éjjeli lámpa. Az ilyen időzítőkapcsoló az elektronikai boltokban beszerezhető 1000 Ft ár alatt. Kis befektetéssel növelhetjük a lakásunk biztonságát.  Semmiképpen se legyünk a „csak a boltba ugrok el, két perc…” gyakorlói. Pontosan kifejtve ha elhagyjuk otthonunkat úgy, hogy senki nem marad  otthon – ha csak két percre is – ugyanolyan gondosan zárjuk be ajtónkat és csukjuk be kapunkat, mintha több órára mennénk el! Tudják, nagyon is igaz a mondás, mely szerint „alkalom szüli a tolvajt…”

Ezúton is felhívjuk az időskorúak figyelmét egy újfajta bűnelkövetési módszerre: többnyire az éjszakai órákban történik, hogy a kiszemelt áldozatot telefonon felhívják úgy, hogy magukat unokának, közeli hozzátartozónak kiadva, általában vagy balesetre, vagy egyéb más rendkívüli eseményre hivatkozva azonnali segítségként pénzt kérnek. A telefonos beszélgetés során megbeszélik az áldozattal, hogy az „unoka, hozzátartozó, stb.” ismerőse fog oda menni a pénzért, akinek kérik, hogy az áldozat adja át a pénzt. Rövidesen meg is jelenik az idős ember lakásán az „ismerős”, aki beszédben elegyedve az áldozattal átveszi a kért összeget. 

Kérjük, hogy soha ne adjon át idegennek pénzt, ha ilyen telefonhívást kap, azonnal hívja a 112-es telefonszámon a rendőrséget, és kérjen segítséget!


Tisztelettel felhívjuk figyelmüket, hogy 2012-ben indult útjára a Látni és látszani nevet viselő országos baleset-megelőzési kampány. Az akció idén is folytatódik. Az Országos Rendőr-főkapitányság és az Országos Baleset-megelőzési Bizottság újra felkészülési időszakot hirdet a fokozott világítás-ellenőrzés előtt. 2015. október 1. és december 10. között mindenkinek lehetősége van betérni egy, az akcióban részt vevő szervizbe, ahol díjmentesen átvizsgálják a jármű világítástechnikai berendezéseit. Az akció részeként térítésmentesen ellenőriztetheti látását a kezdeményezéshez csatlakozott optikákban.

A „Látni és látszani” kampányban részt vevő autósok igazolólapot kapnak a regisztrált szervizektől, amelyet az igazoltató rendőrnek kell bemutatni az ellenőrzés során. A rendőrségi közúti gépjárművilágítás-ellenőrzésnél könnyített lehet az eljárás, amennyiben az autós az előzetes átvizsgálást igazoló lapját bemutatja.

A tél közeledtével kiemelten fontos a látás és a láthatóság kérdése, ugyanis jelentősen romlanak a látási viszonyok és hosszabb a sötétedés utáni időszak is. Így minden autós saját érdeke is, hogy átvizsgáltassa gépjárművét és ellenőriztesse látását. Ehhez pedig egy díjmentes akciónál jobb alkalmat keresve sem talál! Szerviz- és optikuskeresőnk segítségével könnyedén megtalálja az Ön lakhelyéhez legközelebb eső regisztrált partnerünket a www.latnieslatszani.hu weboldalon! Éljenek a lehetőséggel!
 
Felkészülési szakasz kezdete: 2015. október 1.
Ellenőrzési szakasz kezdete: 2015. november 11.
Ellenőrzési szakasz vége: 2015. december 10.


Nyomtatható verzió
Látogatottság: 1525