Akadálymentes verzió

Eseménynaptár

HKSzeCsPSzoV
           1  2
 3  4  5  6  7  8  9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  
További események

NYERTES PÁLYÁZATOK:


 

     Hír keresése: 

2017.06.20 08:46

A parlagfű elleni védekezés közös érdek!

 Áprilistól már találkozhatunk a földeken, kiskertekben, utak mentén a parlagfűvel. A növény legintenzívebb növekedési időszaka júniusra esik, majd júliustól kezd virágozni és megindul a pollenszóródás is, mely még ősszel is tart.  A levegőben található virágpor váltja ki a parlagfű elleni pollenallergiát. Az allergiás reakciók a szemen, az orrban és a tüdőben jelentkeznek. A már virágzó parlagfű kézi eltávolítása, akár gyomlálással vagy kapálással, kaszálással rendkívül kockázatos, ugyanis a nagy tömegű virágpor allergiát okozhat a korábban nem érzékeny emberek esetében is. A korai védekezés így különösen fontos!


Irtása: Leghatásosabb a megjelenés kezdetétől a virágzásig, hogy megakadályozzuk a virágpor termelődését, a magvak beérését. Erre a leghatékonyabb mód a növény gyökérrel együtt történő kihúzása a fejlődés korai szakaszában, illetve tömeges előfordulás esetén a rendszeres kaszálás.
Jogszabály szerint június 30. napjáig kell eltávolítani a parlagfüvet a saját tulajdonú ingatlanról. A továbbiakban fent kell tartani a parlagfűmentes állapotot.
A központi jogszabályok már nem teszik lehetővé, hogy türelmi időt adjunk a védekezés elvégzésére, így július 1. után a terület ellenőrzésekor, már nem tudunk eltekinteni a       15 ezer és 5 millió Ft közötti növényvédelmi bírság kiszabásától és a közérdekű védekezés elrendelésétől, melynek költsége szintén az ingatlantulajdonost terheli.
A helyszíni ellenőrzést külterületen a körzeti földhivatal, míg belterületen a Közterület-felügyelet végzi.

Óvjuk együtt egészségünket, tegyünk meg mindent az allergén növények elpusztításáért!
„A Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal közreadott anyaga szerint a gyomnövény magja akár 40 évig is csíraképes lehet. Becslések szerint a növény minden ötödik embernek okoz allergiát, és a legtöbb tünetet kiváltó allergének között az első helyen áll. Az elmúlt tizenkét évben kilencszeresére nőtt a pollenérzékenyek száma, éppen ezért a rendszeres védekezés közös érdek.” (forrás:http://www.levego.hu/hirek/2012/08/vesszen-a-parlagfu-meg-inkabb-a-fobunos-a-levegoszennyezes)

Együttműködésüket előre is köszönjük!
 Bugyi Nagyközség Polgármesteri Hivatal


Nyomtatható verzió
Látogatottság: 1516