Akadálymentes verzió

Eseménynaptár

HKSzeCsPSzoV
           1  2
 3  4  5  6  7  8  9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
További események

NYERTES PÁLYÁZATOK:


 

         

  


Hír keresése: 

2020.09.22 09:03

Járványügyi Intézkedések

Bugyi Nagyközség Tisztelt Lakói!

 

Magyarország Kormánya döntése értelmében a koronavírus járvány második hulláma megjelenésére tekintettel a 431/2020(IX. 18.) számú kormányrendeletben koronavírus elleni további védekezés miatt

 

2020. szeptember 21 napjától (HÉTFŐTŐL)

az alábbi védekezési intézkedéseket határozta meg:

A száj és az orr kötelező eltakarása

A hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenki köteles, mindenki köteles

-          tömegközlekedési eszközön,

-          az  üzletben történő vásárlás, illetve az  üzletben történő munkavégzés során

-          a  vendéglátó üzlet vendégei, továbbá az  irodák, sportolás céljára szolgáló helyiségek és az  üzemi helyiségek    területének kivételével – a bevásárlóközpont területén,

-          a  fellépők kivételével az  előadó-művészet valamennyi ágának fellépése céljából megtartott esemény helyszínén, függetlenül annak nyilvánosságától – így különösen színház, tánc-, zeneművészet –,

-          az irodák és az üzemi helyiségek kivételével – a mozi területén

-          muzeális intézmény látogatók számára nyitva álló területén,

-          nyilvános könyvtári ellátást biztosító intézmény látogatók számára nyitva álló területén,

-          kép- és hangarchívum látogatók számára nyitva álló területén

-          közművelődési intézmény látogatók számára nyitva álló területén,

-          közösségi színtér látogatók számára nyitva álló területén,

-          -integrált kulturális intézmény látogatók számára nyitva álló területén

-          ügyfélfogadási időben

-   a közigazgatási szerv ügyfelek részére nyitva álló területén,

-   az  egyetemes postai szolgáltató által vagy a  postai közreműködők által üzemeltetett, az ügyfélforgalom számára nyitva álló helyiségben, továbbá

-   minden egyéb olyan helyiségben, amelyben ügyintézés céljából ügyfélfogadás zajlik és a helyiségben – az ott foglalkoztatottakat is beleértve – rendszeresen 5 főnél többen tartózkodnak egy időben

-          minden olyan helyiségben, amelyben tömegközlekedési eszközre várakoznak

-          az egészségügyi intézmény területén

orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot (a továbbiakban együtt: maszk) olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje. Sál és kendő nem elegendő!!

 

A zenés, táncos rendezvények megtartására és a vendéglátó üzletek nyitva tartására vonatkozó rendelkezések

-          zárt helyen vagy a nem zárt helyen tartott, a zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló 23/2011. (III. 8.) Korm. rendelet szerinti zenés, táncos rendezvény (a továbbiakban: rendezvény) – függetlenül annak nyilvános vagy nem nyilvános, valamint alkalmi vagy rendszeres jellegétől – abban az esetben tartható meg, ha a rendezvény helyszínén a jelenlévők létszáma – beleértve az ott foglalkoztatott személyeket – egy időben nem haladja meg az 500 főt.

-           A rendezvény helyszínén – az ott foglalkoztatottak kivételével – 23.00 óra után 06.00 óráig tilos tartózkodni.

-          A  vendéglátó üzletben 23.00 óra után 06.00 óráig az  ott foglalkoztatottak kivételével – élelmiszer elvitelre történő megrendelése és átvétele kivétellel – tilos tartózkodni.

-          A vendéglátó üzletben 23.00 óra után 06.00 óráig az élelmiszer elvitelre történő megrendelése és átvétele, valamint a vételár megfizetése céljából és időtartamára megengedett a tartózkodás.

 

Ellenőrzés

A maszkviselési kötelezettséggel kapcsolatos szabályokat az üzletek, a mozik és a bevásárlóközpontok esetében a kereskedelmi hatóság, minden más helyen a kormányhivatal ellenőrzi, a rendőrség pedig bármely helyszínen megteheti ugyanezt.

A maszkviselési kötelesség be nem tartása szigorúbb szankciókkal fog járni.

A tömegközlekedési eszközről leszállítható lesz az, aki nem visel maszkot, és emellett akár 50 ezer forintra lesz bírságolható. Még szigorúbb lehet a büntetés, ha az illető együttműködés hiányában megzavarja a közösségi közlekedést, ez esetben ellene rendőri intézkedést is lehet kezdeményezni, és elzárással is büntethető. Azt a személyt, aki a tömegközlekedési eszköz vezetőjének, vagy az üzemeltető más alkalmazottjának felszólítására sem viseli meghatározott módon a maszkot, vagy nem hagyja el a tömegközlekedési eszközt, azt a tömegközlekedési eszköz vezetője köteles az utazásból kizárni, rendőri intézkedést kezdeményezni, és  gondoskodni e személynek a tömegközlekedési eszközről történő leszállításáról.

A maszkviselés betartása az üzletek, bevásárlóközpontok mozik üzemeltetőinek felelőssége is.

Az üzemeltető csak akkor büntethető, ha semmit sem tesz a jogsértés ellen. Ez esetben a kereskedelmi hatóság az ellenőrzés során vagy a rendőrség értesítése alapján több fokozatban szankciót szabhat ki az üzletre is.  Első alkalommal figyelmeztetést alkalmaz, második alkalommal 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírságot szab ki, harmadik alkalommal az üzletet, illetve a helyiséget legalább 3 napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatja.

A fenti intézkedések azonos napon több egymást követő ellenőrzés alkalmával is kiszabható.

A külföldről hazatérő magyarok esetében a hatóságilag elrendelt karantén időtartama 10 napra rövidül. Ugyanígy 10 napos karanténszabály vonatkozik azon külföldiekre, akik engedélykérelem után lépnének be az országba és nem áll fenn náluk a fertőzés gyanúja.

Október 1-jétől az óvodákba, iskolába, szakképző intézményekbe az ott dolgozók és a tanulók csak testhőmérséklet-mérés után léphetnek be. Lázas gyermeket azonnal el kell különíteni és a szülőt értesíteni. A gyermeket az óvodába, iskolába kísérő szülő az intézmény területére a testhőmérséklet-mérési pontig mehet be, ha az orrot és a szájat folyamatosan elfedő maszkot visel.

 

Kérem a fentiek szives betartását!

                                                                 Nagy András Gábor
                                                                     polgármester


Nyomtatható verzió
Látogatottság: 531