Akadálymentes verzió

Eseménynaptár

HKSzeCsPSzoV
   1  2  3  4  5  6
 7  8  9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
További események

NYERTES PÁLYÁZATOK:


 

         

  


Hír keresése: 

2015.01.09 11:34

TÁJÉKOZTATÁS a magánfőzéssel kapcsolatos változásokról

 2015. január 1-jével a magánfőzőnek a lakóhelye szerint illetékes Önkormányzati adóhatósághoz kell bejelentenie a párlat előállítására alkalmas desztilláló berendezést a tulajdonszerzést követő 15 napon belül.
A 2015. január 1. napját megelőzően beszerzett desztilláló berendezésekre is bejelentési kötelezettség vonatkozik, 2015. január 15-ig.

A bejelentéshez nyomtatvány

Bevallás magánfőzött párlat után

Az a személy, aki nem jelenti be a desztilláló berendezését, jövedéki törvénysértést követ el, és az eszköz lefoglalása mellett, jövedéki bíráság megállapításával számolhat.

A törvény alapján a magánfőzés keretében előállított párlat adója évi 1000 forint, amelyet a magánfőző fizet meg, január 15-ig.   Tehát az előállított magánfőzött párlat után adóbevallási és adófizetési kötelezettség keletkezik, amit  a magánfőző a tárgyévet követő év január 15-ig együtt teljesít a lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatósághoz. Ha a magánfőző nem állított elő tárgyévben magánfőzött párlatot, akkor nem keletkezik tárgyévre vonatkozóan adóbevallási kötelezettsége.
Az önkormányzati adóhatóság a desztilláló berendezés bejelentéséről, valamint a magánfőző adóbevallásáról értesíti a területileg illetékes megyei (fővárosi) Vám- és Pénzügyőri Igazgatóságot. Amennyiben a jogszerűen évente előállítható párlatmennyiséget (50 litert) a magánfőző túllépi,  a többletmennyiséget köteles haladéktalanul bejelenteni a vámhatóságnak és a vámhatósággal egyeztetett módon gondoskodik a többletmennyiség megsemmisítéséről. A túllépett mennyiség bejelentésről szóló formanyomtatvány innen letölthető.

A magánfőzött párlat kizárólag a magánfőző, családtagjai vagy vendégei által fogyasztható el, feltéve, hogy értékesítésre nem kerül sor. A magánfőzött párlat kizárólag alkoholtermék-adóraktár részére értékesíthető. Amennyiben a magánfőző az általa előállított párlatot alkoholtermék-adóraktárnak értékesíti, illetve párlatok számára meghirdetett versenyen kíván részt venni, a párlat eredetét együttesen igazolja a desztilláló berendezés bejelentéséről, valamint a párlat után megfizetett adóról kiállított önkormányzati adóhatósági igazolás.

A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény szerint :
-    magánfőzésnek minősül a párlatnak a magánfőző lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyén használható, legfeljebb 100 liter űrtartalmú, párlat-előállítás céljára kialakított desztillálóberendezésen a magánfőző által végzett előállítása, évente legfeljebb 50 liter mennyiségig.
-    a magánfőző az a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő személy, aki saját tulajdonú gyümölccsel, gyümölcsből származó alapanyaggal és párlat készítésére alkalmas, saját tulajdonú desztillálóberendezéssel rendelkezik.


Nyomtatható verzió
Látogatottság: 2198