Hírek

A kutyák veszettség elleni védőoltásáról

Bugyi Nagyközség címere

2023. évben Bugyi Nagyközségben élő kutyák védőoltásával kapcsolatban kevés bejelentés érkezett a Polgármesteri Hivatalhoz, ezért kérjük az ebtulajdonosokat, hogy az oltás meglétét és annak dátumát legkésőbb 2023. november 30. napjáig az alábbi módok egyikén jelentse be a Polgármesteri Hivatalhoz:
– Ebnyilvántartó programon keresztül (https://www.ebregisztracio.hu/)
– a hivatal@bugyi.hu email címre (az oltási könyv megfelelő oldalairól készült fotó becsatolásával)
– személyesen a Polgármesteri Hivatal ügyfélfogadási idejében (az oltási könyv bemutatásával)

Magyarországon minden három hónaposnál idősebb ebet veszettség ellen kötelező beoltani. A vakcinát három hónapos életkor után 30 napon belül, majd 6 hónapon belül kell beadni, ezt követően pedig évente ismételni kell. Ennek költségeit az állat tulajdonosa viseli.
Az oltás meglétét az oltási könyvbe ragasztott oltóanyag sorszámát vagy gyártási számát tartalmazó matrica, illetve az oltást érvényesítő hologramos matrica igazolja. Az oltási könyvet közterületen a gazdának magánál kell tartania, a kutya továbbadása esetén az iratot is köteles vele adni.
A jelenlegi szabályozásoknak megfelelően csak a chippel ellátott kutyák olthatók be veszettség ellen. Amennyiben a kutya még nincs chippel ellátva, az oltást megelőzően kérhető annak beadása.

A kutyák veszettség elleni kötelező védőoltása alapvetően az ember egészségvédelmét szolgálja, ezért kérünk mindenkit, hogy az oltási kiskönyvben ellenőrizze le a dátumot és amennyiben az előző oltástól számítva az egy év eltelt, keresse fel hatósági állatorvosát.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy Bugyi Nagyközségben helyben elérhető állatorvos, aki a veszettség elleni védőoltás beadását is elvégzi: dr. Kékesi Béla állatorvos (Tel: +36-20/929-76-43)

Amennyiben egy kutya nem rendelkezik transzponderrel (chippel) és/vagy a kötelező veszettség elleni védőoltással, azt az állatorvos és a jegyző egyaránt köteles jelezni a járási állategészségügyi hivatal felé. Ilyenkor a tulajdonos két ponton is szabálysértést követ el: a transzponderrel (chip) való megjelölés elmulasztása 45.000-135.000 Ft-os, a veszettség elleni oltás elmulasztása 75.000 – 225.000 Ft-os állatvédelmi bírságot von maga után.

Ugyan jogszabály nem írja elő a macskák kötelező veszettség elleni védőoltását, mindenképpen tanácsos azok beoltatása is, különös tekintettel a „kinti” macskák esetében, hiszen náluk a félig vad életmódból adódóan magasabb a kockázat.

A fent leírtak figyelembe vételével kérjük a felelősségteljes állattartást, valamint a vonatkozó jogszabályok maradéktalan betartását.

Polgármesteri Hivatal

Kapcsolódó tartalom