KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK

ÜGYELETI SZOLGÁLAT

2024. FEBRUÁR 01-TŐL

Dr. Kas Zoltán – Az ügyeleti rendszer átalakításáról

Évek óta zajlik az egészségügy megreformálása, átalakítása. Sok minden nem volt a betegek számára érezhető, de sok közvetlen hatással volt a betegellátásra. Gondolok itt a kórházak összevonására, orvosok és szakdolgozók béremelésére, a hálapénz kriminalizálására, online időpontfoglalás, EESZT, e-recept, e-beutaló, e-dokumentumok. Több mint egy éve zajlik a központi háziorvosi, vagy más néven sürgősségi ügyeletek országos mentőszolgálat általi koordinációjának kialakítása. Utolsó előttiként, február 1-től Pest Vármegye is csatlakozik ehhez a rendszerhez. (tervek szerint végül Budapest fog csatlakozni)

Mit is jelent ez?
Megszűnik az önkormányzatok által fenntartott, helyben elérhető orvosi jelenlét. A vármegyében több ügyeleti pont, illetve központ alakul. Bugyi a dabasi ügyeleti központhoz fog tartozni. Ezentúl a rendelési időn túli, illetve hétvégén hirtelen kezdődött komoly egészségügyi problémával ott tudunk segítséget kérni.

Az új rendszernek vannak előnyei és hátrányai. Az, hogy eddig helyben volt este és hétvégén is elérhető orvos, mindenképpen hasznos és kényelmes volt. Ám látnunk kell, hogy ez a szolgáltatás országos szinten óriási összegeket emésztett fel, és e mellett nem volt biztosított sem a megfelelő szintű szakmai kompetencia, és sokszor a humán erőforrás sem. Egy kialakított irányítási rendszerrel, kidolgozott protokollokkal és komoly szakmai felügyelettel évtizedek óta működő szervezet, mint amilyen az országos mentőszolgálat, logikusnak tűnő választás, hogy átvegye ennek a rendszernek a koordinálását is. A telefon túloldalán lévő szakember az alapos kikérdezés után így el tudja dönteni, hogy egy adott problémával jelentkező beteg panaszával: elég, ha elsétál a gyógyszertárba, ráér a következő háziorvosi rendelésig, be tud menni az ügyeletre, ügyeletes autót küld ki, mentőautót küld ki, vagy a helikoptert riasztja.

Teljesen jogosnak tűnik a felháborodás a vármegyékben megszűnő gyermek- és háziorvosi ügyeletek körül, de külföldi tapasztalatok alapján egy tisztességes egészségügyi ellátó rendszerben egyébként semmi szükség sincsen ilyen jellegű szolgáltatásokra, ahogyan nincs is háziorvosi ügyelet az európai fejlett rendszerekben.

Van azonban:
– Egészségkultúra, meg ennek oktatása is, így a biztonságot pontosan az jelenti, hogy a rohanjunk az ügyelet helyett a szülők legalább alapfokon meg tudják oldani az egészségügyi problémákat. Tudnak például lázat csillapítani, és kullancs kiszedéshez nem orvost hívni.
– Jól felépített helyi doktorinfó rendszer, ahova betelefonálhat a szülő és releváns információkat, egészségügyi tanácsokat is kaphat, mindez jogilag szabályozott módon.
– És van egy jól szervezett, elegendő kapacitással rendelkező mentőszolgálat, amely házhoz megy, ha a segélykérés szerint ez indokolt, de akár meg is tagadhatja a kivonulást, amennyiben nem szükséges a sürgős ellátás.

Egy ilyen rendszerben teljesen felesleges egy ezzel párhuzamos háziorvosi ügyeleti ellátását fenntartani. A Budapestet és Pest vármegyét már évek óta ellátni nem tudó Mentőszolgálat leterheltsége tovább fog nőni, újabb és újabb kapacitásokat kényszerül vidékről átirányítani, amíg a vidéki ellátás szintén be nem omlik a budapestihez hasonlóan. Jelentősen meg fog nőni a sürgősségi osztályok forgalma, ezzel a valóban sürgősségi ellátást igénylő esetek időbeni ellátása csúszni fog, ez pedig akár megmenthető életek elvesztését is jelentheti.

Mit tehetünk tehát?
A legfontosabb, hogy felkészüljünk a lehetséges egészségügyi problémás szituációkra. Legyünk egészség és nem betegség tudatosak. A mentális egészségünkre ugyanannyira oda kell figyelni, mint a fizikaira! (alvásidő, rekreációs idő, szociális kapcsolatok, stb.) Vegyük igénybe a szűrővizsgálatokat. Legyen egy jól felszerelt házi patikánk, ahol legyen, ha kell gyermek, vagy csak felnőttnek való fájdalom és lázcsillapító, görcsoldó, hányingercsillapító, állandóan szedett gyógyszereinkből legalább egy hétre való tartalékkal! Rendszeresen ellenőrizzük a lejárati időket! Tudjuk és merjük ezeket használni! Legyenek diagnosztikai eszközeink! Vérnyomásmérő, lázmérő, ahol kell ott vércukor ill. véroxigén mérő. Legyen sebfertőtlenítő és sebtapasz! (mint ahogy egy autó kötelező felszerelése az elsősegély doboz) Legyen elmentve telefonunkban a háziorvos elérhetősége, a segélyhívó szám (112) és az új ügyeleti segélyhívó (1830). Legyen elmentve a telefonunkban az a személy ICE név alatt, akit vészhelyzet esetén értesíteni lehet (ICE: In Case of Emergency). Irataink között legyen egy kártya, amennyiben valamely komoly betegséggel él valaki. (cukorbeteg, szívbeteg, autoimmun beteg, transzplantált beteg, stb.) Legyenek felsorolva a rendszeresen szedett gyógyszerek, illetve a gyógyszerallergia!

Ez így átolvasva nem tűnik vészesnek, de ne legyenek illúzióink. A PoliceHungary YouTube csatorna rendszeresen kiad egy csokorral a „legszebb” hívásokból. Elég csak egyszer végighallgatni egy ilyet, és máris egyértelművé válik, hogy miért tart ott a rendszer, ahol. Évi 5 millió hívásból 4 millió nem valós segélykérés!

Tehát február 1-től, ha úgy érezzük sürgős orvosi segítség kell, akkor hétköznap délután 4-től reggel 8-ig, illetve hétvégén 0-24-ben keressük bizalommal a dabasi ügyeleti központot (a szakrendelő oldalában), vagy hívjuk bizalommal a 1830-as számot!

Dr. Kas Zoltán

Tekintse meg Dr. Kas Zoltán háziorvos és Nagy András Gábor polgármester rövid tájékoztató videóját Bugyi új, egységes alapellátási ügyeleti rendszeréről:

Bugyi Nagyközség – Ügyelet változás

Az Országos Mentőszolgálat az ország egész területére kiterjedő egységes alapellátási ügyeleti rendszer megvalósításának ütemterve szerint, az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény 6/A. §- alapján, 2024. február 1-én Pest vármegye területén is elindítja az egységes alapellátási ügyelet rendszerét, melynek célja, hogy a betegek az eddiginél magasabb színvonalú és minőségbiztosított ellátást kapják a vármegye valamennyi településén. Az eddig már csatlakozott 17 vármegyében gyűjtött tapasztalatok és a több mint 300 ezer ügyeleti ellátásban részesített beteg visszajelzései alátámasztják, hogy az egységes rendszer jól működik és minden rászorulónak a legmegfelelőbb ellátást biztosítja.

1830 – az egységes ügyeleti hívószám

Az új ügyelet központi telefonszáma felnőttek és gyermekek esetében is 1830, melynek hívásával a beteg szakszerű tanácsot kap, szükség esetén a tartózkodási helyére sürgősségi ügyeleti autót, vagy életveszély esetén azonnal mentőt küldünk, bármely településen is tartózkodjon az ellátásra szoruló. A telefonszám a teljes ügyeleti időszakban, hétköznap 16 óra és másnap reggel 8 óra között, hétvégéken és ünnepnapokon pedig egész nap hívható.

Bugyi közelében Dabason ügyeleti pontot (háziorvosi ügyelet) és ügyeleti központot (háziorvosi ügyelet és sürgősségi ügyelet) indítunk.
Dabas Ügyeleti Pont nyitvatartása: hétköznap 16-22 óráig, hétvégén 08-14 óráig
Dabas Ügyeleti Központ nyitvatartása: hétköznap 16-08 óráig, hétvégén 0-24 óráig

Bugyi lakosai elsősorban a Dabas Ügyeleti Pontot, vagy a Dabasi Ügyeleti Központot kereshetik fel a fent megadott ügyeleti időszakokban, de indokolt esetben ügyeleti kocsit, vagy akár mentőt is riasztunk és a lakásán látjuk el a beteget.

Az ügyeleti telephelyek vegyes ügyeletekként működnek, vagyis felnőtt és gyermek esetén is felkereshetők, de gyermekek ellátására a vármegye három pontján (Érden, Cegléden és Vácott) külön is lesz lehetőség hétköznap 16-22 óráig, hétvégén 08-22 óráig.

A háziorvosokkal való szerződéskötés folyamatban van, a vármegye új ügyeleti rendszerére vonatkozó teljes és részletes lakossági tájékoztatás a www.mentok.hu/ugyelet oldalon érhető el.

Országos Mentőszolgálat

Tekintse meg Győrfi Pál az OMSZ kommunikációs és pr vezetőjének tájékoztató videóját Pest vármegye új, egységes alapellátási ügyeleti ellátásával kapcsolatban: