TELEPÜLÉSÜNK

NEVEZETESSÉGEK

1. Beleznay kastély

Bugyi község legrégibb építészeti emléke ez a barokk kúria, melyet Beleznay János (Mária Terézia egykori tábornoka) építtetett az 1730-as években. Ez volt Beleznay első lakhelye. Az átépítések és a bontások miatt az épület az eredeti jellegzetességét szinte teljesen elvesztette.  A település önkormányzata azonban mindent elkövetett azért, hogy egykori arculatát visszanyerje az épület, így – több pályázat és saját beruházás eredményeként – végül 2011. november 25-én ünnepélyes keretek között Bugyi Nagyközség lakossága birtokba vehette a Beleznay Kastély épületét. A Kastélyba a Bessenyei György Művelődési Ház és Könyvtár költözött be.

2. Római Katolikus Templom

Szent Adalbert tiszteletére szentelt barokk templom (épült: 1761-63) Építtetője gr. Eszterházy Károly és Migazzi Kristóf váci püspökök voltak.

Római katolikus templom
Római katolikus templom

3. Református templom

Egytornyú barokk épület, melynek alapjait 1801-ben rakták le és 1803-ban szentelték fel. 

4. Szégyenkő

A Református Templom kertjében áll, egy római kori kőoszlop az ún. „szégyenkő”, mely eredetileg római mérföldkő lehetett. Felirata szerint a református egyház 1783 és 1824 között szégyenkőnek használt. Protokolluma számos „eklézsiakövetési” eljárás emlékét őrzi, melyek során az egyházi törvények megsértői a szószék és a templomkertben felállított szégyenkő előtt bánták meg bűneiket.

Bugyi Református templom kertjében található szégyenkő

5. Forster Kastély (ma Vadászkastély)

Az 1890-es évek elején épült úrilak Forster Kálmán tulajdonában volt. Forster Kálmán hatalmas birtokain kezdte meg egy korszerű árutermelő gazdaság megszervezését, melynek eredményeként egy évtized alatt jelentős változás következett be a művelési ágak területén. A kastély ma magánkézben van és vendéglátó- és szálláshelyként hasznosítják. Bugyin és környékén rendezett vadászati rendezvényekre látogató vadászok mellett a festői szépségű több hektár ősparkkal körülhatárolt Vadászkastély területén ma számos esküvőt és különféle rendezvényeket tartanak. Forster Vadászkastély

6. Borzaspusztai templom romjai

Bugyi Nagyközségről Dabas irányába haladva található az egykori Kápolna maradványa. 2014. évben a Katolikus Egyház felújíttatta az épület megmaradó falait. 

7. Bugyi Nagyközség Tájháza

A bugyi Tájház bemutatja a település népművészeti hagyományait, népszokásait, valamint az elődök mesterségeit. A helyiek azonban nem elégedtek meg azzal, hogy helyet csináltak a polcon a kaszának, a korongnak, a fakanálnak, ugyanis régimódi aratás, kerámiatábor, valamint lekvárfőzés is szerepel a terveik között. A Bugyi Tájház híd múlt és jövő közt