Hírek

A kutyasétáltatásról

Bugyi Nagyközség címere

Tisztelt Lakosaink!

Nagy örömünkre szolgál, hogy egyre több a felelős ebtartó településünkön. Cikkünkkel a kiskedvencükkel töltött felhőtlen pillanatokat szeretnénk segíteni.

A jogi szabályozás megkülönbözteti a belterületen, külterületen, illetve a védett vagy nem védett természeti területen történő kutyasétáltatást.
Belterület közterületén (pl. utcák, parkok, terek stb.) ebet csak pórázon lehet vezetni, valamint biztosítani kell, hogy a kutya más állatot vagy embert a harapásával ne veszélyeztessen, azonban szájkosarat használni nem kötelező. A kutyára felügyelő személy a kutyapiszkot köteles a közterületről eltávolítani, és mindig magánál kell tartania az állat oltási könyvét is. Ugyan lakott területen kívül nem feltétlenül előírt a póráz használata, de a fenti szabály érvényes minden természeti és védett természeti területen (pl. erdő, gyep, nádas stb.), illetve vadászterületen. Továbbá, ha kétséges, hogy a kutyus bármikor visszahívható és fegyelmezhető, akkor semmiképp se érdemes kockáztatni. Vadászterületen a vadász elfoghatja vagy elejtheti a vadat űző kutyát a vad védelme érdekében, vagy másként el nem hárítható támadás megakadályozása céljából. Fontos, hogy Bugyi környezetében nincs olyan külterület, ahol nem folyik vadgazdálkodási tevékenység, ezért a szabálykövető magatartás, minden esetben a póráz használata!

Mi továbbra is arra bíztatunk mindenkit, hogy bátran fedezzék fel kiskedvencükkel községünk természeti értékeit, látnivalóit. Kiváló kirándulások célpontja lehet a Borzaspusztai templom környéke, vagy a geodéziai mérőtorony melletti erdős terület, és a szabályok betartásával megelőzhetők az esetleges balesetek és konfliktusok.

Kellemes sétát kívánunk!
BNKÖ

 

Kapcsolódó tartalom