Archívum

NEM JÁRT VISSZA A JÖVEDÉKI ADÓ A NÖVÉNYTERMESZTŐNEK

Mezőgazdasági munkákhoz használt gázolaj után igényelt vissza jövedéki adót egy növénytermesztéssel foglalkozó cég, pedig nem járt volna neki a visszatérítés. A szabálytalanság a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) utólagos adóellenőrzésekor derült ki.

A cég úgy igényelt vissza jövedéki adót, hogy nem voltak a mezőgazdasági munkálatokhoz gépei, eszközei, ezért a munkát alvállalkozóval végeztették, bérmunkában. Mivel ehhez az üzemanyagot a megrendelő biztosította, a bérmunkáról szóló számlán nem szerepelt a gázolaj.

Márpedig, ha egy cég saját gépek hiányában bérmunkával végezteti el a mezőgazdasági tevékenységet, az ahhoz felhasznált üzemanyag jövedéki adóját csak úgy igényelheti vissza, ha az általa megbízott szolgáltató biztosítja a gépekkel együtt az üzemanyagot is, és ez a bérmunkáról szóló számlán is szerepel a felhasznált gázolaj mennyiségével együtt. Tehát a növénytermesztéssel foglalkozó cég nem igényelhette volna vissza a gázolaj utáni jövedéki adót.

A NAV utólagos adóellenőrzése megállapította, hogy a bevallásban feltüntetett 722 ezer forint jövedéki adó visszaigénylése teljes egészében jogosulatlan volt, ami a jövedéki törvény értelmében 200 és 500 százalék közötti jövedéki bírsággal sújtható.

A NAV megállapítása után a növénytermesztő vállalkozás összesen több mint kétmillió forintot fizetett be a költségvetésbe, vagyis a visszaigényelt jövedéki adót és a kiszabott jövedéki bírságot.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Kapcsolódó tartalom