ÖNKORMÁNYZAT

PÁLYÁZATOK

Kedvezményezett: Bugyi Nagyközség Önkormányzata
A projekt címe: Klímastratégia kidolgozása, és klímatudatos magatartásformák elterjesztésére irányuló szemléletformáló tevékenységek megvalósítása Bugyi Nagyközségben
Támogatás: 11.728.151 Ft.
A támogatás mértéke: 100%

A projekt tartalma:
– Helyi klímastratégia kidolgozása
– Föld 21, Bolygóbarát Életmód Program elnevezésű oktatási sorozat (Általános Iskolák 3. 4. és 7. 8. osztályoknál)
– KlíMAsátor kerül felállításra 2 nagyobb rendezvényen

– Helyi szereplők szemléletformálása település intézményeinek döntéshozói és munkavállalói számára
– Helyi tanulmányi versenyek előkészítése és lebonyolítása (Több körös versenysorozat megszervezése (korcsoportok szerint)
– Ismeretterjesztést célzó kiadványok kidolgozása, terjesztése – a település lakosai részére éves naptár készítése és eljuttatása a lakosokhoz
– Szakirányú tanulmányi kirándulások szervezése és lebonyolítása (iskolások és óvodások részére lehetőleg a családtagjaikkal – hulladéklerakó, nemzeti park, erdei iskola).
– Kreatív és játékos foglalkozások szervezése és lebonyolítása gyermekeknek nagyrendezvények részeként

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2022. május 11.
A projekt azonosító száma: KEHOP-1.2.1-18-2018-00211

A Klímastratégiai tanulmány elkészítéséhez a kérdőív ide kattintva érhető el.

A megvalósult programokról itt olvasható egy beszámoló:

KEHOP-1.2.1-18-2018-00211 AZONOSÍTÓ SZÁMÚ PROJEKT KERETÉBEN MEGVALÓSULT KLÍMAVÉDELMI PROGRAMELEMEK BUGYIN

Bugyi Nagyközség Önkormányzata a nyertes KEHOP-1.2.1-18-2018-00211 azonosító számú pályázata kapcsán több elemében is nagy hangsúlyt fektetett a szemléletformáló programokra és tájékoztatásra. A pályázat részeként elkészített települési klímastratégia és a helyi önkormányzati dolgozók szemléletformáló előadása mellett számos, a klímatudatos szemlélet fontosságát népszerűsítő program is megrendezésre került a helyi diákok, illetve a lakosság bevonásával.

A pályázat keretein belül 2021. július 10-én a CSALÁDI PIKNIK, valamint szeptember 19-én a II. KRUMPLIFUTAM rendezvényen felállításra kerülő, „KlíMAváltozás most és a jövőben – Te is TEHETSZ ELLENE!” elnevezésű KlíMAsátorban az érdeklődők megismerkedhettek a kérdéskört érintő problémákkal és az azokra nyújtott megoldási javaslatokkal, informálódhattak a klímaváltozás helyi hatásairól. A KLÍMATOTÓt kitöltők között facsemeték, esővízgyűjtő tartályok/komposztálók, illetve a gyermekek körében fűfej, csíráztató játékok kerültek kisorsolásra. A sátor egyik legnépszerűbb eleme a Szerencsekerék volt, amit a Szerencsekerék kvízt helyesen kitöltők forgathattak meg a garantált ökonyereményekért.

A gyerekeket a témához kapcsolódó színezők, interaktív ökológiai játékok várták, valamint kipróbálhatták az ÖKO-labirintust is. A játékos útvesztőben elhelyezett – menetlevéllel teljesíthető – klímatudatossággal kapcsolatos játékok, interaktív feladatok kalandos családi programot kínáltak.

A projekt biztosította, hogy 3 iskolai programelem is megvalósulhatott a diákok aktív részvételével.

2020-ban a Bocskai István Református Oktatási Központ Beleznay János Tagintézményében, tavaly pedig a Kazinczy Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában, a 3., 4. és 7. évfolyam részére megrendezésre került Föld 21, Bolygóbarát Életmód Oktatási program keretein belül a diákok rendhagyó környezetórán vehettek részt. A tanulók interaktív előadások és játékos foglalkozások keretében bővíthették tudásukat a tudatos- és környezetbarát életmód lehetőségeiről. A szerepjátékok lehetőséget adtak számukra, hogy felfedezzék mekkora felelősséggel tartoznak ők maguk is a jövőjükért! Az előadások és foglalkozások után a résztvevők osztály- és egyéni ajándékkal lettek gazdagabbak.

A diákok szakvezetéssel tartott tanulmányi kirándulás keretein belül eljuthattak a Pákozd-Sukoró Arborétum és Vadasparkba. A Pákozdi Pagonyba látogató gyerekeknek vadasparki szakvezető segítségével és egy applikációs játék használatával bemutatásra kerültek a vadaspark lakói, a hazai őshonos állatfajok. A 9 állomásos erdészeti tanösvényen végigsétálva megismerkedhettek az erdő életközösségeivel, az erdőgazdálkodás folyamataival és az erdészek munkájával. A vadasparki szakvezetés mellett az iskolások részt vettek egy klíma- és környezetvédelmi témájú interaktív erdei iskolai foglalkozáson is, ahol hallhattak az ember szerepéről a klímaváltozásban, valamint beszélgettek a környezettudatos életmódról és arról, hogy személy szerint, egyénileg mit lehet tenni, min lehetne változtatni környezetünk megóvása érdekében.

A tanulmányi verseny célja az volt, hogy előmozdítsa a fiatal generáció környezet és klímatudatosságát, valamint gyakorlatorinentált ismereteket, mindennapos tevékenységbe beilleszthető jó példákat közvetítsen. Az 5. és 6. osztályos tanulók a klímavédelemhez, természet-, és környezetvédelemhez kapcsolódó főképp tesztjellegű KlíMAHŐS kvízt töltöttek ki.

A legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó diákok értékes nyereményeket (környezetvédelmi témakörű társasjátékok, könyvek) vehetnek át, illetve minden résztvevő osztály egy éves National Geographic előfizetést, a versenyben szereplő diákok öko alapanyagú írószer szettet kapnak a részvételért.

Az ismeretterjesztést célzó kiadvány programelem keretében a lakosság részére 2020-ra vonatkozóan „HULLADÉKGYŰJTÉSI NAPTÁR ÉS KLÍMAVÁLTOZÁSI KISOKOS” megnevezésű asztali és fali naptár készült, mely tartalmaz egy rövid összefoglalást a klímavédelemről (mi a klímaváltozás, mik az okai, mit tehetünk személy szerint ellene, illetve azért, hogy lassítsuk, mik az alkalmazkodási lehetőségeink), valamint havonta az adott hónap környezetvédelmi jeles napjához kötötten bemutatásra kerül egy kiemelt téma, mely gyakorlatorientált ismereteket is közvetít. A havi naptár tartalmazza az adott hónapra vonatkozó szelektív hulladékszállítási rendet is. A kiadvány végén hasznos információk szerepelnek a szelektív hulladékgyűjtésről, illetve a település hulladékszállítással kapcsolatos helyi specifikumairól, hasznos elérhetőségeiről.

A rendezvényekhez, iskolai programok megvalósításához kapcsolódóan folyamatos média megjelenés a helyi Szuperinfó újságban cikk, hirdetés formájában valósult meg.

A fent bemutatott klímavédelmi programok számos korcsoportnak színes élményeket, lehetőséget kínáltak arra, hogy megismerhessék a legégetőbb környezeti problémákat, valamint az arra adható válaszokat, az egyéni szinten felmerülő lehetőségeket a cselekvésre, ösztönözve a lakosságot a klímatudatos életmód kialakítására.