Hírek

Tájékoztató a kutak engedélyezéséről

Bugyi Nagyközség címere

A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. tv módosításáról szóló jogszabály rendezte a mezőgazdasági célú és háztartási célú kutak engedélyezése körül kialakult eltérő szabályokat.

Nem szükséges sem vízjogi fennmaradási engedély, sem bejelentés a 2024. január 01. előtt engedély nélkül létesített háztartási, valamint a mezőgazdasági célú kút megléte esetén. Ebben az esetben az ingatlantulajdonosoknak nincs teendője.

A jogalkotó 2024 január 01-jét követően az illetékes Megyei Katasztrófavédelmi Hatóság engedélyezés alá tartozó háztartási kutak (50 méternél nem mélyebb, első vízzáró réteget el nem érő, éves vízkivétel nem haladja meg az 500 m3-t és nem gazdasági célra használt) engedélyezési kötelezettségét, ha azok nem érintenek érzékeny vízkészletet megszüntette. Ezek a kutak bejelentés és engedély nélkül továbbra is létesíthetőek.

Ha a háztartási célú kutak létesítés helye szerinti település vagy annak egyes részei a vízkészletvédelmi-országtérképen kockázatosnak minősül (azaz érzékeny vízkészletet érint), akkor az az érintett területen lévő háztartási kutakat megvalósítását továbbra is be kell jelenteni az illetékes Megyei Katasztrófavédelmi Hatóságnak.

2024 január 01-jét követően gazdasági célt szolgáló öntözőkutak esetén (50 méternél nem mélyebb, első vízzáró réteget nem éri el, nem háztartási célú),

– ha a létesítés helye szerinti település nem minősül kockázatosnak (azaz érzékeny vízkészletet nem érint a vízkészletvédelmi-országtérképen) bejelentést kell tenni a Nemzeti Földügyi Központhoz

– ha a létesítés helye szerinti település kockázatosnak minősül (azaz érzékeny vízkészletet érint a vízkészletvédelmi-országtérképen), akkor a megvalósítást be kell jelenteni a területileg illetékes vízügyi hatósághoz vízjogi engedélyezési eljárást, amely a Nemzeti Földügyi Központnál kezdeményezhető.

A vízkészletvédelmi-országtérkép megtalálható az alábbi linken:
http://geoportal.vizugy.hu/vizkeszletvedelem/

dr Szatmári Attila
jegyző

Kapcsolódó tartalom